NOS NieuwsAangepast

Rusland boos na aanval Slavjansk

Rusland heeft verontwaardigd gereageerd op een aanval in het oosten van Oekraïne op een wegblokkade van pro-Russische activisten. Bij de aanval van afgelopen nacht in Slavjansk zijn volgens de Russische tv-zender Russia 24 vijf mensen omgekomen, onder wie drie pro-Russische activisten.

Volgens Rusland getuigt het incident van een ''gebrek aan wil'' van de autoriteiten in Kiev om nationalisten en extremisten aan te pakken en te ontwapenen.

Verbaasd

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is verbaasd dat er zo'n incident kan gebeuren na het akkoord van Genève van afgelopen donderdag. Toen spraken Rusland, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Oekraïne af dat illegale gewapende groepen in Oekraïne moeten worden ontwapend.

Rusland dringt aan op strikte naleving van de afspraken om de situatie in het zuidoosten van Oekraïne te deëscaleren. Daar houden betogers overheidsgebouwen bezet.

Rechtse Sector

Volgens Rusland zitten gewapende mannen van de Rechtse Sector achter de aanval. Dat is een extreem-rechtse Oekraïens-nationalistische groep die een prominente rol speelde bij het vertrek van de pro-Russische president Janoekovitsj in februari. De groep zelf ontkent betrokkenheid bij de schietpartij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl