NOS NieuwsAangepast

Supporters op weg naar de Kuip

Door verslaggever Wilco Tielemans

Duizenden voetbalsupporters van Ajax en PEC Zwolle zijn naar Rotterdam gereisd, waar vanavond de finale van de KNVB-beker wordt gespeeld. De eerste bussen vertrokken aan het eind van de ochtend.

Op een parkeerplaats bij het Ajax-stadion dronken honderden supporters vanochtend voor vertrek een biertje (verboden in de bus). De zon scheen en er werd gelachen.

Combiregeling

De gesprekken gingen niet over de spits van de tegenstander van vanavond, maar vooral over de door veel voetbalsupporters verafschuwde combiregeling. Fans van PEC Zwolle en Ajax moesten, op een paar uitzonderingen na, een kaartje met een verplichte bus- of treinreis kopen.

Dat betekent dat Ajax-fans uit bijvoorbeeld Apeldoorn of Den Bosch eerst naar de Arena moeten reizen, daarna met bussen naar de wedstrijd gaan, na afloop naar Amsterdam worden gebracht en dan nog naar huis moeten.

Te veel gereis voor een wedstrijd, zullen veel fans hebben gedacht. Want Ajax heeft niet alle kaarten voor de finale verkocht. Ongeveer 11.000 fans gaan naar De Kuip en dat zijn er ruim 6000 minder dan PEC meeneemt.

Aartsrivaal

De fans die bij de Arena op hun bus wachtten, hadden het ook over de ontvangst, straks in de stad van de aartsrivaal. Er gebeurt namelijk altijd wel iets als Ajax op bezoek komt.

In de competitie zijn bij wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax al een tijd geen uitsupporters welkom, maar dit is de finale van de KNVB-beker. En die wordt nu eenmaal in de thuishaven van Feyenoord afgewerkt.

PECman

Hemelsbreed 80 kilometer ten oosten van de Arena dezelfde rituelen, maar dan bij de fans van PEC Zwolle. Hele gezinnen hadden zich in het blauw en wit gehesen. Met 300 bussen werden ze van de IJssel naar de Maas gebracht.

PEC verkocht alle 17.500 kaarten die de club van de KNVB toegewezen kreeg. Blauwe T-shirts met 'PECman' die drie Amsterdamse Andreaskruisen weghapt waren niet aan te slepen.

De wedstrijd begint vanavond om 18.00 uur en is integraal te volgen bij NOS Langs de Lijn op Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl