NOS NieuwsAangepast

Franse journalisten weer thuis

De vier Franse journalisten die gisteren na een ontvoering van tien maanden vrijkwamen, zijn weer thuis. Op een militaire basis bij Parijs werden ze welkom geheten door president Hollande, familie en collega's.

De vier deden verslag van de burgeroorlog in Syrië toen ze vorig jaar juni werden ontvoerd door jihadisten die van Syrië een radicaal-islamitische staat willen maken. Twee van hen verdwenen op 6 juni, de andere twee werden twee weken later ontvoerd.

Geketend

Een van de vrijgelaten journalisten is Didier François. Hij zei na zijn vrijlating dat hij en zijn collega's tien maanden onder zware omstandigheden zijn vastgehouden, in een ruimte zonder daglicht en een deel van de tijd aan elkaar vastgeketend. Hij dankte de Franse regering voor het werk dat is verzet om hen vrij te krijgen. François zei dat het heerlijk was om de lucht te zien en weer te kunnen lopen.

Onderhandelingen

Over de vrijlating is naar verluidt wekenlang met de kidnappers onderhandeld. Of er losgeld is betaald, is niet duidelijk. Minister Fabius van Buitenlandse Zaken zei dat de vrijlating het resultaat was van langdurige, ingewikkelde en discrete inspanningen.

De vier journalisten waren vrijdagavond door Turkse militairen gevonden in het grensgebied met Syrië. Ze waren vastgebonden en hadden een blinddoek om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl