NOS VoetbalAangepast

Afscheid 'verliezend bekerfinalist'

Als PEC Zwolle zondagmiddag verliest en Ajax wordt in de komende weken landskampioen, kan de ploeg van Ron Jans toch als 'verliezend bekerfinalist' komend seizoen Europees voetbal spelen.

Via de play-offs kan eventueel nog een 'beter ticket' verdiend worden, maar een Europees avontuur is zeker. Via de beker begint PEC in de tweede voorronde van de Europa League. Via de play-offs start de ploeg van Ron Jans in de derde voorronde. PEC zou dan voorlopig de laatste club zijn, want na regelwijzingingen verdwijnt de achterdeur naar Europa.

Via achterdeur naar Europa

Vijftien clubs maakten in het verleden gebruik van deze route. PSV profiteerde eind jaren zestig twee keer op rij. In 1969 was Feyenoord na twee duels te sterk. Een jaar later moesten de Brabanders hun meerdere erkennen in Ajax.

De eerste keer strandde PSV al in de tweede ronde van de inmiddels ter ziele Europa Cup 2. De tweede keer haalde de ploeg van Kurt Linder zelfs de halve finales. In en tegen Real Madrid werd de beslissende wedstrijd met 2-1 verloren.

NEC degradeerde in 1983 naar de eerste divisie, maar haalde wel de bekerfinale. In de dubbele ontmoeting met Ajax werd twee keer met 3-1 verloren. Als 'verliezend bekerfinalist' ging de Nijmeegse ploeg toch naar het Europa Cup 2-toernooi.

Eerstedivisionist NEC tegen Barça

Terwijl NEC competitiewedstrijden in de eerste divisie speelde tegen MVV, Veendam en RBC, rekende de club in de eerste ronde af met Brann Bergen. In de tweede ronde was het 'grote' FC Barcelona te sterk.

In 2005 profiteerde Willem II nog van de achterdeur. PSV was in de finale veel te sterk, maar de Tilburgers kregen toch een Europees ticket. PEC Zwolle zou vandaag vooralsnog de laatste club die als 'verliezend bekerfinalist' Europa in gaat.

Verliezend bekerfinalisten:

1965: Go Ahead Eagles

1967: NAC

1969: PSV

1970: PSV

1971: Sparta

1972: ADO

1976: Roda

1979: FC Twente

1983: NEC

1984: Fortuna Sittard

1987: ADO Den Haag

1988: Roda JC

1989: FC Groningen

2002: FC Utrecht

2005: Willem II

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl