NOS NieuwsAangepast

Polen in ban van heiligverklaring

Negen jaar na de dood van Johannes Paulus II heeft ook in Polen de ontkerkelijking toegeslagen, maar de Poolse paus blijft een held. Veel Polen kijken al uit naar volgende week zondag, als 'hun' paus heilig wordt verklaard.

In het stadje Wadowice is in het geboortehuis van Johannes Paulus II een museum gevestigd dat al sinds het overlijden van de paus 200.000 bezoekers per jaar trekt. Onder de museumstukken is ook tijdelijk het pistool waarmee in 1981 een aanslag op de paus werd gepleegd.

Vergiffenis

"Bij dat pistool denken we niet in eerste instantie aan die aanslag, maar aan vergiffenis", zegt een medewerker van het museum. "Dat denken we omdat het eerste wat de paus zei in de ambulance was: vergeef de man die op mij heeft geschoten."

Het incident is niet een van de wonderen waarvoor Johannes Paulus II heilig wordt verklaard, maar zijn bewonderaars zien het wel als een teken van de voorzienigheid. "De paus is gespaard omdat God nog plannen met hem had", aldus de museumwoordvoerder.

Pauselijk bloed

Ook op andere plaatsen in Polen zijn tastbare overblijfselen van Johannes Paulus II te vinden. Van hem werd bloed afgenomen en dat is verdeeld over tien Poolse kerken. In een van die kerken staat een kruis waarin zo'n druppel pauselijk bloed is verwerkt de komende dagen op een speciaal altaar.

Voor de priester van de kerk is de heiligverklaring volgende week een bevestiging. "Hier geloven we al dat hij heilig is. De heiligverklaring in Rome betekent alleen maar dat we ons niet hebben vergist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl