NOS NieuwsAangepast

Paasbestand in Oost-Oekraïne

De Oekraïense regering onderneemt voorlopig geen actie tegen pro-Russische activisten en groepen die in het oosten van het land overheidsgebouwen hebben bezet. De acties zijn opgeschort tot na Pasen, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken tegen de BBC.

Gisteren kwam uit Kiev nog de mededeling dat de operatie tegen betogers en opstandelingen zou doorgaan. Later werd een gematigde toon aangeslagen en zei de regering dat een aantal eisen van de pro-Russische activisten worden ingewilligd. Zo gaat er meer macht naar de regio's.

Wapens

Met de uitvoering van dat onderdeel van het 'Akkoord van Genève' hoopt de regering dat de rust in het land terugkeert en dat pro-Russische milities binnenkort hun wapens zullen inleveren. Ook het paasbestand is bedoeld om de gemoederen te laten bedaren.

De strijdbaarheid onder de bezetters van overheidsgebouwen in onder meer de stad Donetsk is er niet minder op geworden. Er worden voorbereidingen getroffen voor de viering van een vreedzaam Pasen op de barricaden, maar de activisten zijn niet van plan hun bezetting te beëindigen.

Junta

"We blijven hier zitten totdat de junta in Kiev is opgestapt", zei een leider van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk tegen persbureau Associated Press.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl