NOS SportAangepast

Nederland en Japan in evenwicht

Kiki Bertens heeft de Nederlandse Fed Cup-ploeg op gelijke hoogte gebracht in het play-off-duel met Japan: 1-1. De Oranje-kopvrouw had in Den Bosch één set moeite met Misaki Doi: 6-0, 7-6 (3). Eerder op de dag verloor Arantxa Rus van Kurumi Nara: 5-7, 6-2, 1-6.

Bertens (WTA-130) had aanvankelijk geen kind aan de linkshandige Doi (WTA-99) en noteerde in de snelle openingsset twaalf winners. In het tweede bedrijf kwam de partij echter in evenwicht.

Bertens moest veel harder werken voor haar punten tegen de taaier spelende Doi. De Wateringse liet negen breakkansen onbenut, maar in de tiebreak hield ze haar hoofd koel door telkens de lange rally's naar zich toe te trekken. Met een harde forehand-winner benutte Bertens haar eerste wedstrijdpunt.

Vroege break wordt Rus fataal

In 2011 had Rus (WTA-154) nog gewonnen van Nara (WTA-43) en ook ditmaal had ze zicht op de zege. Na een vroege break serveerde ze bij 5-4 voor de set, maar ze werd gebroken en de Japanse stootte door naar 7-5.

In de tweede set drukte Rus na een vroege break wel door. In de derde set was het de Japanse die de vroege break plaatste. Bij 1-4 werkte Rus nog wel twee breakpoints weg, maar het derde werd haar fataal.

"Misschien zet ik frisse speelster in"

Zondag speelt Bertens tegen Nara de derde partij van de interland, vervolgens is het de beurt aan Rus en Doi. Haarhuis zet nog een vraagteken achter het meespelen van Rus. "Ze heeft een lange driesetter gespeeld. Misschien dat ik een fris iemand inzet", doelt de captain op Richel Hogenkamp of Michaëlla Krajicek.

De wedstrijd tussen Bertens en Nara wordt volgens Haarhuis bepalend voor de ontmoeting. "Ik denk het wel. Als je dan 2-1 kan maken, heb ik veel vertrouwen dat we de ontmoeting kunnen winnen. Maar op dit moment zijn de kansen nog nog fifty-fifty."

Aan het zelfvertrouwen van Bertens ligt het niet: "Ik moet morgen mijn eigen spel blijven spelen, agressief blijven. Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl