NOS NieuwsAangepast

Bewoner: paasvuur in eigen huis

De brandweer onderzoekt nog waardoor er vanochtend brand ontstond in een monumentaal pand in Haarlem. Maar voor de bewoner is de oorzaak duidelijk: het vuur ontstond door nasmeulende as uit een houtkachel. Het pand is daardoor grotendeels uitgebrand.

Eigenaar en bewoner Jos Westerdaal, volgens omwonenden een excentrieke man, is de voormalige organist van de Sint Bavo-kerk in Haarlem. Hij vertelde tegen RTV Noord-Holland dat hij zoals gewoonlijk de as uit zijn houtkachel haalde en weglegde. De kachel had gisteren flink gebrand, omdat het toen zo fris was.

Daarna ging hij naar beneden, waar de muziekruimte van zijn huis is. Toen hij anderhalf uur later weer boven kwam, zag hij "allemaal vlammetjes" uit de as komen. Het lukte hem niet om het vuur met de hand te doven en ook niet met twee emmers water. Het vuur greep te snel om zich heen.

Dierbare opnames

Voor de microfoon van RTV Noord-Holland houdt Westerdaal zich sterk. Op de vraag hoe het met hem gaat, antwoordt hij: "Uitstekend. Afgezien van het verdriet, maar ik kan daar relatief goed mee omgaan, denk ik." In één adem vertelt hij wel dat door de brand waarschijnlijk dierbare geluidsopnames verloren zijn gegaan.

Het huis dateert volgens Westerdaal uit 1580. Zelf omschrijft hij het als "een monumentenpand dat eigenlijk gerestaureerd zou moeten worden". De centrale verwarming werkte al jaren niet meer; het huis had geen gas en elektriciteit. Daarom werd het huis verwarmd met twee houtkachels.

Bang voor herhaling

Een paar jaar geleden was er ook al brand. Volgens Westerdaal was het "een klein brandje in een verholen kanaal", een rookkanaal dat hij niet kende. Het vuur was toen snel geblust.

Hij kan zich voorstellen dat de buren bang waren voor herhaling, maar zelf had hij die angst niet. "Ik heb die kachels al zo vaak leeggehaald en de as verwijderd. Dat was ook nu weer het plan, maar blijkbaar is er toch iets misgegaan in die as."

Paasvuren

"Het is vandaag wel een vreemde Stille Zaterdag. Dan denk je aan paasvuren op de Veluwe, maar niet in je eigen huis. Het laatste wat ik wilde, was dat er iets met mijn huis zou gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl