NOS NieuwsAangepast

Sisi heeft nu officiële tegenstander

In Egypte heeft de linkse politicus Hamdeen Sabahi zich officieel aangemeld als presidentskandidaat. Hij zal het op 26 en 27 mei opnemen tegen maarschalk Sisi, de gedoodverfde winnaar. Andere potentiële kandidaten hebben nog niet aan de formaliteiten voldaan.

Sabahi heeft bij de autoriteiten 31.100 steunbetuigingen ingeleverd, ruim meer dan de vereiste 25.000. Het verzamelen daarvan kostte de nodige moeite, omdat de Egyptische wet voorschrijft dat dat steeds via een notaris moet gebeuren.

Held

Bovendien klaagde Sabahi dat zijn achterban vaak stuitte op tegenwerking van de autoriteiten, die op de hand van Sisi zouden zijn. Hij noemde elke aanhanger die erin geslaagd is de bureaucratische hindernissen te overwinnen "een held".

Het lijkt erop dat Sabahi en Sisi de enige presidentskandidaten zullen zijn. Twee andere potentiële kandidaten, advocaat Mortada Mansour en nieuwslezeres Bothaina Kamel, hebben de vereiste steunbetuigingen nog niet ingeleverd. Dat moet uiterlijk morgen gebeuren.

Nasserisme

De 59-jarige Sabahi is lid van de Waardigheidspartij (Karama), een linkse Nasseristische partij. Het Nasserisme is een socialistische ideologie, gebaseerd op de denkbeelden van Gamal Nasser, een van de stichters van het moderne Egypte. Sabahi zegt dat hij het Egyptische leger respecteert, maar dat leger geen politieke rol moet spelen.

Behalve door Karama wordt Sabahi gesteund door de Constitutiepartij, de belangrijkste liberale partij van Egypte die is opgericht door de internationaal bekende Mohamed ElBaradei.

Sabahi deed ook mee aan de presidentsverkiezingen in 2012, die werden gewonnen door Mohamed Morsi van de politieke tak van de Moslimbroederschap. Sabahi werd toen derde. Twee maanden geleden kondigde hij al aan dat hij het dit jaar opnieuw wil proberen.

Stabiliteit

Algemeen wordt aangenomen dat maarschalk Sisi de verkiezingen gaat winnen. Veel Egyptenaren zien hem als de man die na jaren van onrust weer stabiliteit kan brengen in Egypte. Sisi leverde vorige week 200.000 steunbetuigingen in bij de autoriteiten.

Kandidaten die banden hebben met de Moslimbroederschap of andere islamitische bewegingen mogen niet meedoen aan de Egyptische presidentsverkiezingen. De Moslimbroederschap is door de militaire machthebbers verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl