Zelfs de Tagesschau wordt modern

Door correspondent Wouter Meijer in Berlijn

Vanavond om 20.00 uur zullen er nog meer mensen naar de Tagesschau kijken dan normaal. Vaak is het nieuws van de ARD (Duitsland 1) al een van de best bekeken programma's op de Duitse televisie, maar vandaag krijgt het publiek een heel nieuw decor te zien, een hypermoderne studio en een opgefriste tune. Dat had eigenlijk met Kerstmis 2012 moeten gebeuren, maar toen haperde de techniek nog te zeer om er de kijkers mee lastig te vallen.

Nu krijgt een van meest degelijke, traditionele programma's in Duitsland dus zijn grote facelift. Er is een nieuwe studio gebouwd, met een achttien meter lang scherm waarop beelden kunnen worden getoond en waar (net als in het NOS Journaal) de presentator langs kan lopen, naar kan kijken of dingen kan aanwijzen.

Revolutie op tv

Dat is een revolutie voor een programma waar tot een paar jaar geleden nog van papier werd voorgelezen, zonder autocue. Intussen wordt die wel gebruikt, maar officieel is de autocue er alleen "om de presentatoren te ondersteunen".

Verder staat de Tagesschau bekend om zijn neutrale toon, zonder emotie, zonder grappen, als een hardop voorgelezen communiqué. Critici vrezen dat die degelijke Tagesschau nu meer op een bioscoop met vlotte effecten gaat lijken. Ook vinden ze 24 miljoen euro voor al die snufjes zonde van het kijk- en luistergeld.

Maar de ARD zegt dat het toch tijd was voor een nieuwe studio en wil dan maar meteen het nieuwste van het nieuwste. En wat er op de schermen staat, ziet de presentator zelf ook. Het is geen virtueel decor, zoals bij concurrenten ZDF en RTL. Daar staat de nieuwslezer in een lege groene hal en worden de beelden er in de computer 'bijgetoverd'.

"Niet bang meer"

Er gaat echt iets veranderen, meer dan dat we nu ook de benen van de 'Nachrichtensprecher' Jan Hofer en Susanne Daubner te zien krijgen. "We zijn niet bang meer voor emoties", zegt hoofdredacteur Kai Gniffke. "Nu zie je nog een foto van slachtoffers naast de presentator, maar als we dat straks beeldvullend op HD-kwaliteit projecteren dan dringt het nieuws beter tot de mensen door."

Er is nog wel een echt frivole vernieuwing: de bekende aankondiging van de Tagesschau wordt vanaf vandaag door een vrouw gesproken. De stem van Claudia Urbschat-Mengues zal veel kijkers bekend voorkomen. Zij is de vaste stem om Angelina Jolie na te synchroniseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl