NOS WielrennenAangepast

Kwiatkowski houdt van Gold Race

Bij Omega Pharma - Quick-Step moeten ze hem vaak afremmen, Michal Kwiatkowski. Toch schuiven ze hem voor de komende heuvelklassiekers naar voren als kopman. De NOS zocht de 23-jarige Pool daags voor de Amstel Gold Race op. "Ik houd van deze koers. Ik ben hier altijd gemotiveerd."

Om zijn talent goed te kunnen omschrijven, volstaat een blik op zijn uitslagen van april 2013: vierde in de Gold Race, vijfde in de Waalse Pijl. En in juli voegde hij daar nog een elfde plaats in zijn eerste Tour de France aan toe.

Uitslagen indrukwekkend

Dit jaar pakt hij het anders aan, maar de uitslagen blijven indrukwekkend. "Ik heb een andere voorbereiding richting deze heuvelklassiekers. Vorig jaar deed ik de kasseienklassiekers, nu heb ik bijvoorbeeld de Ronde van het Baskenland gedaan."

Hij won in maart Strade Bianche, de grindkoers door Toscane, waar hij zijn generatiegenoot Peter Sagan klopte. En in Noord-Spanje toonde hij vorige week aan dat hij in een goede WorldTour-vorm verkeert; hij werd tweede achter Alberto Contador.

'Toekomstig Tour-winnaar'

Op basis van zijn stormachtige ontwikkeling de laatste jaren, denken ze bij zijn ploeg nu al voorzichtig aan een toekomstige Poolse eindzege in Frankrijk. Kwiatkowski kijkt zelf nog niet veel verder vooruit dan zondag. "Het is mijn derde deelname hier. Ik weet dat je in de Gold Race altijd van voren moet zitten, de hele wedstrijd lang. Je moet wachten tot de Cauberg."

Of hij in de voetsporen kan treden van de eerste winnaar van de Gold Race, de Poolse Fransman Jean Stablinsky, weet hij niet. "Oh, dat wist ik niet. Ik ken hem niet. Dat is een goede geschiedenisles. Of ik hem kan opvolgen? We zullen zien."

Zondag, 13.10 uur

De Amstel Gold Race is zondag vanaf 13.10 uur te zien bij de NOS, op Nederland 1 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl