Strijd in Macedonië over corruptie

Door correspondent Joost van Egmond

Is de Macedonische premier Nikola Gruevski corrupt? Over die vraag hoopt de oppositie dat het de komende week gaat, in de aanloop naar de verkiezingen. Het is een laatste poging om Gruevski van wéér een nieuwe termijn af te houden.

De sociaal-democratische oppositiepartij SDSM ligt ver achter in de peilingen, maar hoopt de kansen te keren met een gedetailleerd dossier dat deze week naar buiten kwam. Gruevski wordt daarin beschuldigd van bemiddeling bij de verkoop van een bank aan een Servische zakenman in 2004. Daar zou hij anderhalf miljoen euro aan over hebben gehouden. Gruevski ontkent dit.

SDSM-leider Zoran Zaev eiste direct het vertrek van Gruevski. "In een normaal land zouden politici van dit kaliber aftreden", zei hij. Maar in een normaal land is de oppositie ook niet zo nauw betrokken bij het naar buiten brengen van tien jaar oude beschuldigingen, beet Gruevski's conservatieve partij terug. Die wil Zaev aanklagen wegens smaad.

Hard optreden

Dat is in Macedonië een beproefde methode on critici tot stilte te manen. De afgelopen jaren trad de regering hard op tegen politieke tegenstanders en kritische journalisten. Het is één van de oorzaken dat Gruevski al sinds 2006 zo comfortabel aan de macht is. Mensenrechtenorganisaties plaatsen grote vraagtekens bij de staat van de democratische vrijheden in het land.

De SDSM probeerde de afgelopen jaren van alles om Gruevski's macht te breken, van een parlementsboycot tot een straatrevolutie, maar boekte geen succes. Het is de vraag of het naar buiten brengen van corruptiepraktijken wel effect heeft.

Eerder achteruit dan vooruit

Ook de Europese Unie maakt zich zorgen over Macedonië. Het land is al jaren kandidaat-lid van de Unie, maar toetredingsonderhandelingen worden tegengehouden door Griekenland. Dat wil dat het land zijn naam wijzigt.

Intussen gaat Macedonië eerder achteruit dan vooruit. Brussel roept op tot een "constructieve politiek" in het land. Die lijkt na de afgelopen dagen weer een stap verder weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl