NOS SportAangepast

Hamilton vanaf pole in China

Lewis Hamilton start zondag in de grand prix van China, de vierde race van het seizoen, vanaf poleposition. Daniel Ricciardo pakte de tweede startplek, wereldkampioen Sebastian Vettel moet met de derde plaats genoegen nemen.

Het is de derde pole voor de Mercedes-rijder dit seizoen. Eerder deed hij dat in Maleisië en Australië. De eerste startpositie in Bahrein was voor zijn stalgenoot Nico Rosberg. De jonge Duitser leek lang op weg naar een betere startpositie, maar door een spin in zijn laatste kwalificatiepoging kon hij die op zijn buik schrijven. Rosberg eindigde uiteindelijk op de vierde plaats in de kwalificatie.

Zoals verwacht voerden de auto's met een Mercedes-motor de boventoon in de kwalificatie. Op de eerste acht startplekken zijn alleen de Red Bulls van Ricciardo en Vettel (beiden met een Renault-motor) en de Ferrari van Fernando Alonso (startplaats zes) terug te vinden. De rest rijdt met een door een Mercedes-motor aangedreven bolide.

Brits record Hamilton

De 29-jarige Hamilton behaalde voor de 34e keer in zijn loopbaan de poleposition. Dat is een record voor een Britse autocoureur. Hij passeerde Jim Clark, die in de jaren zestig tot 33 kwam.

Op de eeuwige ranglijst neemt hij nu de vierde plaats in achter de Duitser Michael Schumacher (69), de Braziliaan Ayrton Senna (65) en Vettel (46).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl