NOS VoetbalAangepast

'Live is life' volgens Maradona

Hij is de man van de solo, van de Hand van God en van de wereldtitel in 1986. Maar hij is ook de man van dè warming-up.

Op 19 april 1989, vandaag exact 25 jaar geleden, betoverde Diego Armando Maradona de toeschouwers in het olympisch stadion van München en miljoenen tv-kijkers met zijn ongeëvenaarde balgevoel en techniek. Voorafgaand aan de halve finale in de UEFA Cup, Bayern München-Napoli, voerde Maradona op de muziek van de toenmalige hit 'Live is life' een legendarische warming-up op.

Zelfs doorgewinterde voetbalverslaggevers raken nu nog regelmatig in vervoering als zij herinneringen ophalen aan de Argentijnse balvirtuoos. NOS-commentator Arno Vermeulen, toenmalig Studio Sport-commentator Eddy Poelmann en Emile Schelvis, kenner van het Italiaanse voetbal, over die avond van 19 april 1989 in München.

Wat roepen de beelden bij jou op?

Arno Vermeulen: "Ik vind het vooral merkwaardig dat de beelden nu, 25 jaar later, nog steeds zo in de belangstelling staan. Op het moment zelf was het niet zo bijzonder. In de dagen erna stond het totaal niet in de publiciteit. Maar er is niemand zo legendarisch als Maradona. De totale voetballust die hij daar uitstraalt, hij was iemand die zich van niemand wat aantrok. Waar anderen stijf stonden van de spanning, was het voor hem een grote grap."

Eddy Poelmann: "Was het niet 'live is life'? Ja toch? De branie bij Maradona spatte ervan af, een moment dat bij hem hoort, Maradona had in die tijd zijn streken. Dus achteraf, decennia later, kon dit niet op een beter moment gebeuren. Ook hulde voor de Duitse regie die op moment goed oplette. Normaal wordt alles van te voren getest en is de aandacht voor een warming-up nihil. Dan had niemand dit moment ooit gekend."

Emile Schelvis: "Eigenlijk heb ik later nog een warming-up van hem gezien die ik nog mooier vond: op het WK van 1990 voor de halve finale Italië-Argentinië. Toen liep hij hooghoudend en applaudisserend eerst naar het vak met Italiaanse supporters en daarna naar het vak met de Argentijnen. Het was in Napels en daardoor de enige keer dat hij in Italië van iedereen het warme onthaal kreeg dat hem paste. Verder werd hij in Italië overal waar hij kwam uitgekafferd."

Er zijn genoeg memorabele acties van Maradona, evenals van andere grote voetballers, te vinden op youtube. Waarom is uitgerekend deze warming-up zo iconisch geworden?

Vermeulen: "Het was spotten met alle voetbalwetten. Sommige trainers zetten pylonen neer, of conditietrainers laten de spelers sprintjes trekken. Maar hij staat daar in z'n eentje met de bal, hoort de muziek en gaat met de bal goochelen."

Poelmann: "Het is exemplarisch voor de geschiedenis van Napoli. Maradona behoort tot de geschiedenis van die club, net zoals Ruud Krol. Ook Krol is een grootheid bij de Italiaanse club. Het zijn namen waar in je Napels mee aan kunt komen zetten."

Schelvis: "Vooral omdat het solitair was. Iedereen wist natuurlijk wel hoe goed hij was. Godsgruwelijk goed, wat betreft beleving, techniek en inzicht. Hij was een icoon en zal dat altijd blijven. Maar dit was het volstrekte genieten. Totale eenwording. Maradona wàs de bal."

Maradona was een Argentijn. Op dit moment is een andere Argentijn de beste voetballer van de wereld. Wie van de twee is de beste, Maradona of Messi?

Vermeulen: "Dat is op dit moment nog moeilijk te zeggen. De druk op Messi is nu heel erg groot. Het wordt tijd voor hem om met Argentinië eens wat te winnen. Anders zal hij altijd in de schaduw van Maradona blijven staan. Ik denk dat de acties die Messi heeft gemaakt mooier zijn dan die van Maradona, het zijn er zeker meer. Maar hij laat dat vaak zien in de Spaanse competitie, hij moet dat ook eens laten zien in een halve finale van het WK tegen Brazilië of Duitsland. Pas na het WK kan ik zeggen wie de betere is."

Poelmann: "Ik vind het appels met peren vergelijken. Messi doet het geweldig in het clubvoetbal, maar kan dat nog niet brengen bij het Argentijnse elftal. Bij Maradona was het juist andersom. Hij blonk uit in het Argentijnse shirt, maar in clubverband was hij minder succesvol. Het zijn ook verschillende persoonlijkheden. Maradona deed gekke dingen: zie jij Messi al met een geweer op journalisten schieten? Aan de andere kant zou ik Messi weer bijna autistisch willen noemen. Maar als ik toch moet kiezen, ga ik voor Messi."

Schelvis: "Messi zal nooit Maradona worden. Hij is geen overtuigende leider. Misschien is de dribbel van Messi nog wel net iets darteler dan die van Maradona, maar hij zal nooit in zijn eentje een club als bijvoorbeeld Sevilla kampioen kunnen maken. Hij heeft spelers om zich heen nodig als Xavi, Iniesta en Pedro. Maradona maakte Napoli, een provincieclub, in zijn eentje kampoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl