NOS VoetbalAangepast

Robben: strijd okay, plezier voorop

De begrippen 'winnen', 'verliezen', 'bekers' en 'roem' mogen dan het leven van Arjen Robben bepalen, dat wil niet zeggen dat hij de essentie van sport uit het oog is verloren. "Het heeft met normen en waarden te maken. Strijd is okay, maar het plezier moet voorop staan."

Het besef waar sport wezenlijk om gaat, is Robben zich sinds enige tijd weer ten volle bewust. Aanleiding is zijn vijfjarige zoon Luka die kort geleden is begonnen met voetballen bij een club in Grünwald, net buiten München. "De trainer gaf mij laatst wat vrije dagen, dus ik kon gelukkig wat wedstrijdjes van hem zien", vertelt een hoorbaar trotse Robben in de serie Sportgasten van de NOS.

Robben vindt het leuk dat zijn zoontje net zo voetbalgek is als hij, maar benadrukt dat Luka niet ten koste van alles op voetbal moet blijven. "Voor mij staat plezier voorop. Als hij morgen naar me toe komt en zegt dat hij het niet leuk meer vindt, is dat prima. Ga je gang en doe lekker wat anders, wat je wel leuk vindt, zou ik dan zeggen."

Schreeuwende ouders

En dat plezier moet volgens Robben ook op het voetbalveld centraal staan. Daarom ergert hij zich ook aan fanatieke ouders die hun kinderen schreeuwend langs de lijn aanmoedigen. "Ik kan heel slecht tegen dat soort ouders; ik heb het hier in Duitsland ook al meegemaakt."

"Op die leeftijd moet je kinderen lekker laten spelen. Wat maakt het nou uit dat ze allemaal op een kluitje staan? Ik zeg ook weleens wat tegen Luka, maar altijd op een uitdagende, stimulerende toon. Als hij een keer staat te slapen of iets dergelijks. Maar als je het fanatisme van sommige ouders ziet, bij kinderen van die leeftijd, hoop ik dat ze geen profvoetballers worden. Dan gaan die ouders het heel zwaar krijgen."

Normen en waarden

Volgens Robben is het niet meer dan normaal dat ouders langs de lijn beschaafd met elkaar omgaan. "Het heeft met normen en waarden te maken. Sport gaat over plezier maken. Er mag best strijd zijn natuurlijk. Maar laat het daar lekker bij. Als een wedstrijd voorbij is, dan moet het ook voorbij zijn."

Het hele interview met Arjen Robben is vanavond van 20.00-21.00 uur te horen in NOS Langs de Lijn op Radio 1.

Sportgasten

De serie Sportgasten bestaat uit openhartige interviews van een uur aan de hand van zelfgekozen fragmenten. Niet alleen over sport, maar over het leven, inspiratie en moeilijke momenten. Bekijk het Dossier Sportgasten voor meer interviews en verhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl