Zoektocht slachtoffers Everest hervat

Op de Mount Everest zoeken reddingswerkers vandaag verder naar de drie gidsen, die sinds een grote lawine gisteren worden vermist. Dertien anderen kwamen om in de ijsmassa.

De komende vier dagen zijn er geen beklimmingen op de berg. Sherpa's zoeken in die tijd de hellingen af. Zij worden daarbij geholpen door helikopters.

Gisteren werden twaalf lichamen geborgen. Vandaag is nog een slachtoffer gevonden.

Lawine

Het is het begin van het klimseizoen. De gidsen waren daarom gisterochtend vertrokken om touwen voor klimmers te bevestigen langs de meest gebruikte route. Toen zij niet ver van het basiskamp waren, op 5300 meter hoogte, brak een stuk ijs af. Dat veroorzaakte de zwaarste lawine in vijftig jaar tijd.

De dertien slachtoffers zijn allemaal Nepalese berggidsen, sherpa's. Hun lichamen zijn geborgen met behulp van helikopters.

Toen het ongeluk gebeurde, waren er al zo'n honderd bergbeklimmers en gidsen hoger op de berg, op weg naar de top. Zij zijn veilig, maar er moet wel een nieuw pad worden gemaakt, voor zij weer naar beneden kunnen.

Mount Everest

De Mount Everest is met 8848 meter de hoogste berg ter wereld. Er zijn tot nu toe zo'n 250 mensen omgekomen tijdens een beklimming van de berg.

Wie de berg wil beklimmen, heeft daarvoor een vergunning nodig. De Nepalese overheid heeft dit jaar aan 334 buitenlandse bergbeklimmers toestemming gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl