NOS NieuwsAangepast

Kapitein rampschip verdedigt zich

De kapitein van het Zuid-Koreaanse rampschip de Sewol zegt dat hij zijn passagiers voor hun eigen veiligheid zo lang mogelijk aan boord heeft gehouden. Het water was koud en er stond volgens kapitein Lee Joon-seok een sterke stroming.

Toen de Sewol begon te kapseizen, waren er nog geen reddingsboten gearriveerd. Ook waren er geen andere schepen in de buurt die zouden kunnen helpen. Uit angst dat de passagiers in het water in moeilijkheden zouden komen, gaf de kapitein opdracht om aan boord te wachten op hulp.

Handboeien

De 69-jarige Lee Joon-seok werd gisteren gearresteerd. Hij wordt onder meer verdacht van het vroegtijdig verlaten van het zinkende schip, nalatigheid en het veroorzaken van lichamelijk letsel. Ook zou de kapitein geen hulp hebben gevraagd aan andere schepen.

De kapitein werd na zijn arrestatie in handboeien naar verslaggevers geleid. Tegen hen zei Lee dat het ongeluk gebeurde toen hij de brug had verlaten na het uitzetten van de koers. Hij was naar zijn hut gegaan om daar "iets te regelen". Wat is niet duidelijk.

Te scherpe bocht

De oorzaak van de scheepsramp is nog altijd niet duidelijk. Het is mogelijk dat de veerboot op een rots is gevaren, maar volgens een andere theorie begon het schip te kapseizen nadat het plotseling een scherpe bocht had gemaakt.

Onderzoekers zeggen dat het gebruikelijk is dat de veerboot op die plaats een bocht maakt, maar dat de derde officier, die aan het roer stond, de bocht mogelijk veel te scherp inzette. Daardoor zou de lading zijn gaan schuiven, waardoor het schip uit balans raakte en zonk.

De derde officier, een 25-jarige vrouw, zit net als de kapitein vast. Volgens de openbaar aanklager was het de eerste keer dat zij op deze route aan het roer stond. Onderzocht wordt of het schip te hard voer.

Omgekomen

De Sewol zonk woensdag met 475 mensen aan boord. De veerboot was op weg naar een Zuid-Koreaans vakantie-eiland. De meeste passagiers waren scholieren die op kamp gingen. Van de opvarenden hebben er 179 de ramp overleefd. De rest is waarschijnlijk omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl