NOS NieuwsAangepast

ISS-voorraad eindelijk op weg

Na meerdere vertragingen is een onbemande raket met voorraden op weg naar het internationale ruimtestation ISS. De Dragon-capsule brengt 2,5 ton aan voedsel en benodigdheden voor experimenten naar het station. De capsule komt zondag aan bij het ISS.

De vlucht werd drie keer uitgesteld. Eerst waren er problemen met de raket zelf, daarna bleek een volgradarsysteem op de grond kapot en toen was er een lek in de brandstoftank.

Ook aan boord van het ISS waren er problemen: een back-upcomputer voor het praaien van de capsule viel uit en kan alleen tijdens een ruimtewandeling worden gemaakt. NASA besloot desalniettemin de lancering door te laten gaan. De ruimtewandeling staat voor woensdag gepland.

Zachte landing

Het is de derde keer dat het bedrijf SpaceX de 63 meter lange raket naar het ISS stuurt. Sinds de spaceshuttles uit de vaart werden genomen, is dit voor de NASA de enige manier om goederen te vervoeren.

Op deze missie zal SpaceX proberen om de eerste rakettrap zachtjes in zee te laten landen. Nadat de raket de trap heeft afgeworpen, zullen de motoren op de trap worden opgestart om het onderdeel veilig terug op aarde te krijgen. Op deze manier kan de raket in de toekomst worden hergebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl