NOS NieuwsAangepast

"UvA-fraude was al langer bekend"

Medewerkers van de Universiteit van Amsterdam waren al veel langer op de hoogte van fraude met een computertoets. Dat zeggen studenten Economie en Bedrijfskunde tegen NOS op 3.

Afgelopen dinsdag kwam naar buiten dat eerstejaarsstudenten bij de opleiding massaal fraudeerden bij computertoetsen. Dat deden ze door twee verschillende browsers te openen en de toets nog eens af te nemen als de computer het goede antwoord al had verklapt. De als laatst ingevulde antwoorden telden.

Studenten konden met de thuistoets een half bonuspunt krijgen voor hun tentamen.

Doorgeven

"Iedereen die je hier in de collegebanken ziet zitten, wist hier van af", zeggen de studenten op de UvA. "Zelfs de ouderejaars gaven het door aan ons, dus de UvA kan dit niet gemist hebben."

Meerdere studenten bevestigen dat medewerkers ervan op de hoogte waren. "Die van mij maakte vanaf de eerste weken al grappen als 'met twee browsers lukt het wel'."

"Ook bij mij in de werkgroep werden we door de docent gewezen op het gebruik van een tweede browser", voegt een andere student toe. "Ik snap alle ophef dan ook niet."

'Niks verkeerd'

De UvA zag de fraude als een uniek geval en stelde meteen een onderzoek in naar het programma waarmee de toetsen werden afgenomen.

Studenten reageren op de Facebook-pagina van de studie verbaasd: "Ik vind het inderdaad erg apart dat de UvA dit achteraf zo doet. Zeker aangezien ze er al vanaf week 0 van wisten en er dus tot na het tentamen niks aan/tegen hebben gedaan". Inmiddels zijn veel reacties op de Facebook-pagina verwijderd.

Zelf vinden de studenten frauderen een te groot woord: "Iedereen wist dat je zo kon valsspelen. Het was zo algemeen bekend dat het niet voelde alsof we iets verkeerds deden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl