NOS NieuwsAangepast

Meer doden bij aanval VN-basis

Het dodental van de aanval op een VN-basis in Zuid-Sudan is opgelopen tot 48. Ook zijn er meer dan honderd gewonden, hebben de Verenigde Naties laten weten.

Gewapende jeugdbendes vielen vannacht de basis bij de stad Bor binnen. Ongeveer 5000 burgers hadden daar een veilig heenkomen gezocht. Een VN-woordvoerder zegt dat de jongeren vreedzaam naar het kamp waren getrokken en daar plotseling de poort forceerden en begonnen te schieten. Bewakers van het VN-kamp hebben tien aanvallers doodgeschoten.

VN-baas Ban Ki-moon heeft geschokt gereageerd. Hij zegt dat iedere aanval op VN-personeel een oorlogsmisdaad is. Ook de Zuid-Sudanese regering heeft haar afschuw uitgesproken over de aanval.

Kiir en Machar

In Zuid-Sudan brak eind vorig jaar een gewapend conflict uit tussen aanhangers van president Kiir en die van vicepresident Machar. De mensen in het VN-kamp zijn, net als Machar, van de Nuer-stam.

In de omgeving van Bor is in december en januari zeer zwaar gevochten. De stad is een paar keer in handen gevallen van rebellen en weer heroverd door het regeringsleger. Volgens de VN zijn een miljoen mensen voor het geweld op de vlucht geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl