NOS SportAangepast

Lammers wil Belgen liever in België

"Zelf zou ik het liefste zien dat alle Belgische tophockeyers in de Belgische competitie blijven spelen, maar ik kan ze niet tegenhouden als ze een uitdaging zoeken in Nederland." Marc Lammers is in Eindhoven voor de Euro Hockey League als het bericht komt dat Sébastien Dockier getekend heeft bij Den Bosch. Hij is de derde Belg die in korte tijd de overstap maakt naar Nederland.

De bondscoach van de Belgische mannen, die zelf ooit trainer was van Den Bosch, is niet verrast: "Ik wist dat hij bezig was met Den Bosch. Sébastien speelt in België niet bij een topclub en die kans krijgt hij nu bij Den Bosch wel. Toch zie ik liever dat topspelers in België blijven. Dat is goed voor de Belgische talenten."

Inhaalslag

Het Belgische hockey doet het goed. De drie clubs die meedoen aan de EHL zijn bijvoorbeeld doorgedrongen tot de laatste acht. Volgens Lammers is het Belgische hockey met een inhaalslag bezig. "Je ziet nu dat vijf jaar goede structuur en goede faciliteiten hun vruchten beginnen af te werpen. We halen een hoog niveau, maar het probleem in de competitie is dat het gat tussen de beste drie clubs en de rest groot is. Dat is in de Nederlandse competitie toch minder het geval."

Acht Belgen hebben voor een sportieve toekomst in Nederland gekozen. Tom Boon, Jeffrey Thys, Thomas Briels, Simon Gougnard, Loïck Luypaert, Vincent Vanasch, Elliot van Stydonck en nu dus Sébastien Dockier komen uit in de Nederlandse competitie. Dat is jammer, maar wel begrijpelijk vindt Lammers: "Ik heb de spelers gezegd dat ik graag wil dat ze in de Belgische competitie uitkomen, maar ieder moet voor zichzelf een afweging maken. Zolang ze er maar zijn bij de trainingen voor de nationale ploeg. Zover ik weet is dit de laatste Belg uit mijn team die de overstap maakt."

Aanwas

Lammers ziet het zonnig in voor de toekomst. "Het hockey in België groeit enorm. Vooral bij de jeugd is veel aanwas. We hebben nu het probleem dat er bij sommige clubs te weinig velden zijn. Net zoals in Nederland het geval was toen de sport ging groeien. Maar goed, getalsmatig valt er nog een enorme inhaalslag te maken. De Belgische hockeybond heeft 30.000 leden, die van Nederland geloof ik 300.000. De talenten die we hebben weten we echter te vinden en goed te begeleiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl