NOS NieuwsAangepast

Pasen: files, Matthäus en Paaspop

Op verschillende wegen zorgt vakantieverkeer vrijdagmiddag voor files. Nederlanders trekken richting de grenzen met België en Duitsland, en veel Duitsers rijden van het oosten naar de kust.

Volgens de ANWB stond er aan het begin van de middag al zo'n 90 kilometer file. Het is op veel wegen vanmiddag drukker dan normaal.

In het paasweekeinde start traditioneel het toeristenseizoen; veel attracties openen de deuren.

Redelijk goed weer

Het weer zit mee. Volgens NOS-weerman Marco Verhoef zullen er wel wat buien vallen, vooral op maandag is daar meer kans op. De komende dagen is het overdag tussen de 15 en 20 graden.

Vorig jaar sneeuwde het met Pasen.

Passion en Paaspop

In Schijndel begint vanmiddag Paaspop. Het festival duurt tot en met zondag en trok vorig jaar 52.000 bezoekers.

In het hele land wordt vandaag de Matthäuspassion van Johann Sebastian Bach opgevoerd, het verhaal van de lijdensweg van Christus. De belangstelling voor het drie uur durende stuk is dit jaar opnieuw gegroeid.

Enkele leden van het kabinet bezochten de opvoering in de Grote Kerk in Naarden. Premier Rutte zou een opvoering in Leiden bijwonen, maar hij had afgezegd.

Volgens Ineke Strouken, directeur Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, is de Matthäuspassion voor veel mensen een rustmoment: "Wij Nederlanders zijn altijd druk en leven met overvolle agenda's. De uitvoering van de Matthäuspassion is een moment om de agenda weg te leggen en samen met de familie en vrienden te luisteren naar het bijzondere verhaal van de lijdensweg van Jezus. Het is even tijd met elkaar."

Toerisme

Volgens NBTC Holland Marketing trekt het toerisme weer aan en zullen ongeveer 900.000 buitenlandse toeristen de paasdagen in Nederland doorbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl