Politie WK-stad staakt: 39 moorden

Een tweedaagse politiestaking in de Braziliaanse stad Salvador da Bahia heeft geleid tot chaos en wetteloosheid. Tijdens de staking zijn in en rond de WK-speelstad 39 mensen vermoord, onder wie twee agenten. Ook waren er rellen en plunderingen.

De meeste moorden waren in Salvador zelf. De stad heeft een van de hoogste criminaliteitscijfers van Brazilië. Onder 'normale' omstandigheden zijn er zo'n zeventien moorden per week.

Het Nederlands elftal speelt op 13 juni in Salvador de eerste groepswedstrijd tegen Spanje. In totaal worden er zes WK-wedstrijden afgewerkt, waaronder de kraker Duitsland-Portugal en een kwartfinale.

Loonsverhoging

Agenten in de staat Bahia legden dinsdagavond het werk neer, nadat onderhandelingen over loonsverhogingen waren mislukt. Ze gingen weer aan het werk toen een rechtbank oordeelde dat de staking illegaal was. President Rousseff had toen al 6000 militairen naar het gebied gestuurd om de orde te herstellen.

Het is niet voor het eerst dat een politiestaking in Salvador leidt tot een golf van geweld. Twee jaar geleden vielen ruim honderd doden bij een staking die twaalf dagen duurde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl