NOS NieuwsAangepast

Obama en Clinton prijzen Márquez

Amerikaanse politici en schrijvers prijzen het schrijverschap van Gabriel García Márquez, die gisteren op 87-jarige leeftijd overleed in zijn huis in Mexico.

Volgens president Obama heeft de wereld een van zijn grootste visionaire schrijvers verloren. Hij noemde hem een van zijn favoriete schrijvers sinds hij jong was.

Oud-president Clinton zei dat hij als student werd gegrepen door Honderd jaar eenzaamheid. Hij is altijd verbaasd gebleven over de verbeeldingskracht, het heldere denken en de emotionele eerlijkheid van Márquez. Hij noemt het een eer dat hij ruim 20 jaar bevriend met hem mocht zijn.

Lieve Gabo

De lof van de Amerikaanse presidenten is ook bijzonder omdat Márquez jarenlang de VS niet in mocht vanwege zijn linkse sympathieën en zijn bewondering voor de Cubaanse leider Fidel Castro.

Zangeres Shakira, van oorsprong Colombiaanse, plaatste op haar website een foto waarop ze de schrijver omhelst. "Jouw leven, lieve Gabo, zullen we ons herinneren als een uniek geschenk, en als het origineelste verhaal van allemaal."

Allende

De Peruviaanse schrijver Mario Vargas Llosa, die het politiek zeer oneens was met Márquez en die in 1976 zelfs in een handgemeen met hem verwikkeld raakte, zegt dat een groot man is heengegaan. Met een stem die trilde van emotie zei Vargas Llosa dat Márquez "de literatuur en onze taal een groot bereik en prestige gaf".

De Chileense schrijfster Isabel Allende zegt dat ze aan Márquez haar liefde voor de literatuur dankt. "In zijn boeken vond ik mijn eigen familie, mijn land, het volk dat ik mijn hele leven heb gekend, de kleur, het ritme en de overvloed van mijn continent".

Zijn Mexicaanse uitgever Cristobal Pera noemt Márquez de Mandela van de literatuur vanwege zijn impact op lezers op de hele wereld. "Zijn invloed is universeel".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl