NOS NieuwsAangepast

Obama sceptisch over akkoord

President Obama is er nog niet gerust op dat Rusland bereid is zich te houden aan de afspraken die gisteren over Oekraïne zijn gemaakt.

Op een persconferentie zei Obama dat hij hoopt dat de afspraken een vervolg krijgen, maar dat hij gezien het Russische gedrag tot nu toe daar niet op rekent. Hij is erop voorbereid dat de Russen zich blijven mengen in Oost- en Zuid-Oekraïne.

Obama voegde eraan toe dat de VS en zijn bondgenoten bereid zijn nieuwe sancties op te leggen als Rusland zich niet aan zijn beloftes houdt.

Merkel

Obama heeft de ontwikkelingen gisteravond besproken met bondskanselier Merkel. Volgens een verklaring van het Witte Huis zijn de twee leiders het erover eens dat Rusland gestraft moet worden als het de situatie in Oekraïne niet snel deëscaleert.

Obama herinnerde er op zijn persconferentie aan dat Rusland duizenden militairen aan de grens met Oekraïne heeft gestationeerd. Hij noemde dat intimidatie, en beschuldigde Rusland er nog eens van achter de chaos en opstandigheid in het oosten van Oekraïne te zitten.

Akkoord

Volgens het akkoord dat de VS, Rusland, de EU en Oekraïne gisteren sloten moeten de pro-Russische groepen de bezetting van gebouwen beëindigen en hun wapens inleveren. Ze gaan vrijuit, tenzij de zware misdaden hebben gepleegd. Oekraïne heeft zich verplicht met alle betrokkenen te praten over een nieuwe grondwet, waarbij meer macht naar de regio's gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl