VN-basis Zuid-Sudan aangevallen

Bij een aanval op een VN-basis in Bor in Zuid-Sudan zijn zeker twintig ontheemden gedood en zestig anderen gewond geraakt. Ongeveer 5000 burgers hadden een veilig heenkomen gezocht op de basis.

Een hoge VN-functionaris zei tegen de BBC dat de groep aanvallers bestond uit zo'n 350 jongeren. Ze deden alsof zij vreedzame betogers waren die een petitie wilden overhandigen. Volgens VN-coördinator Toby Lanzer forceerden ze de poort en schoten ze om zich heen. De jongeren droegen burgerkleding, waardoor volgens Lanzer niet te zien was tot welke groep ze behoren.

VN-vredesmilitairen vuurden terug en sloegen de aanval uiteindelijk af. Volgens Lanzer zijn daarna extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Burgeroorlog

In het jongste land ter wereld zijn al duizenden doden gevallen sinds regeringstroepen die president Salva Kiir steunen in december slaags raakten met aanhangers van de ontslagen vicepresident Riek Machar. Meer dan 1 miljoen Zuid-Sudanezen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld.

In Zuid-Sudan werken zo'n dertig Nederlanders voor de missie UNMISS. Het zijn voornamelijk militairen en politiemensen die lokale agenten opleiden. De Nederlandse bijdrage duurt tot zeker 1 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl