NOS NieuwsAangepast

"Doe wat tegen terreur Noord-Korea"

De VN-Veiligheidsraad moet actie ondernemen tegen de onderdrukking in Noord-Korea. Dat heeft onderzoeker Michael Kirby gezegd in de Veiligheidsraad.

Kirby leidde het VN-onderzoek naar de mensenrechtenschendingen in Noord-Korea. Hij noemde Noord-Korea "een totalitaire staat zonder gelijke in de hedendaagse wereld".

Het was de eerste keer dat de VN-Veiligheidsraad over het rapport van Kirby vergaderde. Het was een informele bijeenkomst, die werd gehouden op initiatief van de VS, Frankrijk en Australië. De media mochten er niet bij zijn.

Strafhof

Het lijkt erop dat China, de beschermheer van het Noord-Koreaanse regime, niet aanwezig was bij het overleg.

Kirby wil dat de Veiligheidsraad sancties oplegt aan de mensen die de meeste verantwoordelijkheid dragen voor de terreur tegen de Noord-Koreaanse bevolking. Human Right Watch herhaalde zijn oproep om de zaak voor het Internationaal Strafhof te brengen.

Dode baby

Kirby zei dat veruit de meeste Noord-Koreaanse gevangenen de kampen nooit levend zullen verlaten. Hij beschreef verschrikkelijke voorbeelden, zoals van een man die niet mocht huilen toen zijn hele gezin voor zijn ogen werd geëxecuteerd, en van een vrouw die gedwongen werd toe te kijken hoe haar pasgeboren baby gedood werd door een andere gedetineerde vrouw.

Kirby ging ook in op de executie van de oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. "Als een van de machtigste mensen van het regime zo snel uit de gratie kan raken en kan worden gedood, stel je dan het lot van de gewone mensen eens voor".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl