NOS SportAangepast

Bekking zit op zeventig procent

Ze behoren niet tot de favorieten, maar schipper Bouwe Bekking verwacht desondanks met Team Brunel hoge ogen te kunnen gooien in de Volvo Ocean Race. De ervaren zeiler traint met zijn ploeg bij Lanzarote om de Nederlandse boot te leren kennen.

"Het is lekker dat we als één van de eerste teams op het water aan het werk zijn", aldus de ervaren Bekking, die zich opmaakt voor zijn zevende deelname aan 's werelds meest prestigieuze zeilrace.

Gelijke middelen

In tegenstelling tot voorgaande edities zeilen de deelnemende teams dit keer allemaal in dezelfde boot. De organisatie van de Volvo Ocean Race heeft een standaardschip laten ontwerpen. De achterliggende gedachte is om de teams met gelijke middelen te laten strijden. De komende maanden kunnen de teams het schip uittesten en leren kennen.

Door nu al veel te varen verwacht Team Brunel een kennisvoorsprong te vergaren. Sinds februari proberen de zeilers elk detail van de boot te doorgronden. "Ik denk dat we rond de zeventig zitten", aldus voordekker Gerd-Jan Poortman. "Maar het gaat om de laatste tien, vijf procent, daarop ga je een race winnen."

Zweedse vrouwenboot

Niet alleen Bekking en zijn bemanning zijn op Lanzarote in trainingskamp. Elders op het eiland heeft ook Team Zweden zijn kamp opgeslagen. De Zweedse boot telt louter vrouwelijke bemanningsleden, onder wie de Nederlandse Carlijn Brouwer. Contact met haar landgenoten van Team Brunel mag zij echter niet hebben. De organisatie verbiedt de deelnemende teams contact met elkaar te zoeken om zo het uitwisselen van informatie te voorkomen.

Brouwer is met de Zweedse vrouwenboot overigens al bijna een jaar in training. "Wij zijn het langst van alle teams bezig. Dat is wel een lekker gevoel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl