NOS NieuwsAangepast

"OVSE is de aangewezen partij"

De hoofdrolspelers in de crisis in Oekraïne hebben in Genève bepaald dat de OVSE een bemiddelende rol gaat spelen in Oekraïne.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa bestaat al 41 jaar en bevordert de samenwerking tussen 57 lidstaten op militair en economisch gebied. De OVSE houdt zich ook bezig met mensenrechten. Zowel Rusland, Europa, de Verenigde Staten als Oekraïne zijn lid van de OVSE.

Al actief in Oekraïne

De OVSE is al sinds de machtswisseling eind februari actief in Oekraïne. Toen werd president Janoekovitsj in Kiev afgezet.

De Nederlander Bob Deen werkt voor de OVSE. Hij is politiek adviseur van de huidige Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden en hij was de afgelopen twee maanden drie keer in Oekraïne. Hij onderzocht onder andere de veiligheidssituatie en probeert met enkele collega's een dialoog op te zetten om tot een gebalanceerde taalwet te komen.

"Tot de belangrijkste taken van de OVSE behoren onderzoek doen naar de positie van minderheden, de persvrijheid, de mensenrechten en verkiezingswaarnemers. Er is een speciale monitoringsmissie van 300 man die de veiligheidssituatie in kaart brengt. Ook zijn er militaire waarnemers die de troepenbewegingen waarnemen."

Ontwapening

Correspondent David-Jan Godfroid ziet de ontwapening van illegale activisten als de moeilijkste taak van het akkoord: "Het is de vraag of de groeperingen die hun wapens moeten inleveren en de gebouwen moeten ontruimen de OVSE erkennen. De Russen in Oost-Oekraïne zullen waarschijnlijk eerder naar Moskou luisteren. De radicale groeperingen in Kiev en andere delen van 'Oekraïens' Oekraïne zullen wel eens moeilijker te overtuigen kunnen zijn."

Belaagd

Bob Deen werd tijdens zijn laatste bezoek in de Krim belaagd. "Het is mogelijk dat er anti-OVSE sentimenten zijn. Ze zien het als inmenging in binnenlandse aangelegenheden, maar we moeten het vertrouwen ook verdienen door onpartijdig te zijn."

"De OVSE heeft deze onpartijdigheid al laten zien toen het stadhuis van Kiev, half februari, bezet werd door antiregeringsbetogers. De organisatie zag toen toe op de overdracht van het bezette stadhuis aan de autoriteiten."

Meest geschikt

Deen acht de OVSE de meest geschikte organisatie om te bemiddelen en te ontwapenen. "De OVSE heeft een brede expertise, van minderheden, media tot militair. Oekraïne kent een brede problematiek. De OVSE ziet alles in een grotere context. In deze specifieke situatie blijkt nu dat de OVSE het meeste vertrouwen heeft om een goed platform te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl