NOS NieuwsAangepast

Extra geld voortgezet onderwijs

Vanaf volgend jaar gaat er extra geld naar het voortgezet onderwijs. Het bedrag loopt op tot 369 miljoen euro in 2018.

Het kabinet bereikte daar vandaag een akkoord over met de VO-raad, de organisatie van scholen in het voortgezet onderwijs. De afspraken vloeien voort uit het Nationaal Onderwijsakkoord, dat afgelopen september werd gesloten.

De investeringen moeten onder andere leiden tot minder zittenblijvers, meer docenten die een masteropleiding hebben gevolgd, betere begeleiding voor jonge leerkrachten en meer inzicht voor ouders en leerlingen over de kwaliteit van de school.

Plusdocument

"Het kabinet werkt samen met middelbare scholen de komende jaren toe naar uitdagend en eigentijds onderwijs dat nog beter aansluit bij de talenten van ieder kind", zegt staatssecretaris Dekker van Onderwijs.

Om al die talenten te benutten, wordt er meer onderscheid gemaakt tussen leerlingen. Voor de best presterende leerlingen op vmbo, havo en vwo is er maximaal 43 miljoen euro beschikbaar voor "uitdagend onderwijs".

De VO-raad en het kabinet willen leerlingen stimuleren om te laten zien wat ze in huis hebben. "Een cijferlijst doet hier niet altijd recht aan. Daarom krijgen leerlingen de kans om prestaties en vaardigheden op het gebied van bijvoorbeeld sport, kunst of ondernemerschap op een speciaal document vast te leggen, het zogenaamde plusdocument", staat in het akkoord.

Zomerscholen

Om te voorkomen dat leerlingen onnodig blijven zitten, worden zomerscholen opgezet. Daar is 9 miljoen voor uitgetrokken.

Het ministerie en de VO-raad constateren dat scholen nog onvoldoende gebruik maken van digitale leermiddelen. Een reden zou kunnen zijn dat het aanbod daarvan te wensen overlaat. De twee partijen gaan, samen met het Ministerie van Economische Zaken, in het "Doorbraakproject Onderwijs en ICT" samenwerken met marktpartijen en ontwikkelaars om dat te verhelpen.

Docenten

In 2020 moet de helft van de docenten in het voortgezet onderwijs een master hebben afgerond. In de bovenbouw van het vwo moet dat percentage in dat jaar zelfs tussen de 80 en 85 procent liggen.

Ook komt er geld beschikbaar voor betere begeleiding van jonge docenten en het continu bijhouden van vakkennis door docenten. Net als bij accountants, advocaten en notarissen komt er een register voor leraren waarin ook hun vakkennis wordt bijgehouden.

Maatwerk

De voorzitter van de VO-raad, Paul Rosenmöller, is tevreden: "Dit akkoord biedt scholen extra geld, ruimte en flexibiliteit om tot toekomstbestendig onderwijs te komen. Onderwijs dat aansluit op ontwikkelingen in de maatschappij en op de individuele behoeften van leerlingen en met ruimte voor maatwerk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl