NOS NieuwsAangepast

'Gabo', voorbeeld voor een continent

"Gabo" wordt hij in Latijns-Amerika liefkozend genoemd. Gabriel García Márquez was één van de eerste Latijns-Amerikaanse schrijvers die wereldwijd succes hadden. Dankzij dat succes kregen ook andere schrijvers op het continent de aandacht die ze verdienden.

Zijn boeken, met welluidende titels en gekenmerkt door een mengeling van fantasie en realisme, werden door miljoenen mensen gelezen.

Verhalenvertellers

Zijn grootouders, bij wie de jonge García Márquez in de jaren 30 opgroeide, waren allebei al verhalenvertellers. Het leven in Colombia was doorspekt met buitengewone gebeurtenissen, die steeds werden doorverteld. In huizen woonden geesten en het bovennatuurlijke was realiteit, zoals in veel Latijnse-Amerikaanse literatuur wordt beschreven.

Die sfeer komt terug in zijn boeken, zoals in zijn eerste novelle Afval en dorre bladeren uit 1955. Hij was er zelf niet tevreden over, maar vrienden wisten het manuscript uit de prullenbak te redden.

Kafka

García Márquez begon in de jaren 40 aan een rechtenstudie, maar stapte al snel over naar de journalistiek. Hij wordt buitenlandcorrespondent en schrijft daarnaast verhalen. Van Franz Kafka leert hij dat literatuur veel meer kan zijn dan een verhaal volgens een traditioneel verteld plot. Het past bij zijn achtergrond.

Zijn sympathie ligt bij het anti-imperialisme en het socialisme. Dat brengt hem naar de Oostbloklanden en naar Cuba, tijdens de revolutie van Fidel Castro. In Amerika wordt hij daarom streng in de gaten gehouden. Elk bezoek dat hij aan de VS brengt, moet speciaal worden goedgekeurd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Pas onder president Clinton is García Márquez weer echt welkom in de VS.

Klassieker

Tot in de jaren 60 weet García Márquez niet de juiste vorm voor zijn boeken te vinden. Tijdens een reis naar Acapulco ziet hij plotseling het licht. Hij sluit zichzelf op voor maanden en het resultaat is Honderd jaar eenzaamheid, dat in 1967 uitkomt.

Het is een verhaal zoals zijn grootmoeder het hem zou vertellen. Het is meteen een succes en het wordt gezien als een klassieker in de 20e eeuwse literatuur. Er worden wereldwijd 30 miljoen exemplaren van verkocht.

Eenzaamheid

Als succesvol schrijver leert hij zijn politieke macht kennen. Hij steunt linkse bewegingen en richt een organisatie op voor hulp aan politieke gevangenen. Hij gaat in Mexico wonen.

Het thema eenzaamheid komt geregeld terug in zijn werk. In zijn boeken figureert het verzonnen dorp Macondo. Het lijkt op de omgeving waar hij zelf opgroeide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl