NOS VoetbalAangepast

Oscar, Kanarie zonder wereldtitel

Het is een van de beste elftallen die nooit wereldkampioen zijn geworden. Het Brazilië van 1982. De Goddelijke Kanaries speelden schitterend voetbal op het mondiale titeltoernooi in Spanje, maar ze vlogen er nog voor de halve finales uit. Italië werd wereldkampioen.

Spijt hebben ze niet, zo vertelt verdediger Oscar 32 jaar later tegen Joep Schreuder. "Of ik liever de titel had gehad in plaats van de herinnering aan het goede spel? Nee."

Mooie speelstijl

Schreuder is momenteel in Brazilië om twee maanden voor het begin van het WK de stemming te peilen in het land waar voetbal als een religie wordt beschouwd. Hij treft Oscar, die in 1982 deel uitmaakte van een elftal waarin ook Zico, Socrates, Cerezo, Éder, Falcão en Júnior furore maakten, op zijn eigen voetbalschool. Oscar predikt nog altijd een mooie speelstijl. "Dat is voor ons het belangrijkste. We willen wel winnen in Brazilië, maar niet ten koste van alles."

Het Braziliaanse voetbal heeft qua opvatting weinig transformaties doorstaan de laatste drie decennia. "Onze filosofie is mooi spel laten zien met veel balgevoel en niet alleen maar scoren."

"Goede herinneringen aan Nederlands elftal"

Als voorbeeld noemt Oscar ook het Nederlands elftal van de jaren zeventig. "Ik heb bijvoorbeeld heel goede herinneringen aan het Nederlands elftal van 1974. Dat team heeft door het spel heel veel aanzien gekregen. Op dezelfde manier heeft Brazilië mooi voetbal laten zien; heel technisch, met een goede opbouw en veel beweging."

Oscar constateert wel dat de huidige bondscoach, Luiz Felipe Scolari, een meer verdedigende 'Europese' opvatting heeft. "Brazilië is al eens kampioen geworden met Scolari. Maar als je de mensen op straat gaat vragen wanneer dat was, weten ze het niet." Het antwoord luidt 2002.

Ondertussen heeft de voetbalschool van Oscar, Oscar Inn, zijn eerste grote talent al voortgebracht: Lucas, speler van Liverpool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl