NOS NieuwsAangepast

Timmermans: akkoord eerste stap

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is blij met het akkoord over de aanpak van de crisis in Oekraïne. Timmermans ziet het als "positieve ontwikkeling" dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa wordt ingeschakeld. "Laten we hopen dat hiermee een begin is gemaakt met de normalisering van de verhoudingen tussen Oekraïne en Rusland", zegt de minister.

Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie werden het aan het einde van de middag eens over stappen om de crisis in Oekraïne te beteugelen. Afgesproken is dat "illegale gewapende groepen" hun wapens moeten inleveren en dat pro-Russische betogers in steden als Donetsk en Slavjansk bezette overheidsgebouwen verlaten. Als de activisten daaraan gehoor geven worden ze niet vervolgd, tenzij ze ernstige misdaden hebben gepleegd.

De vier onderhandelaars hebben verder de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gevraagd om te bemiddelen.

"Eerste stap gezet"

Timmermans noemt het akkoord een goede eerste stap. "Iedere reis, ook de moeilijkste, begint met een eerste stap. Die is nu gezet", schrijft hij op Facebook.

De onderhandelaars toonden zich eveneens tevreden. De Amerikaanse minister Kerry zei dat er vandaag echt iets is bereikt. Zijn Russische collega Lavrov zei dat Rusland, Oekraïne, de VS en Europa met elkaar in gesprek blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl