NOS SportAangepast

Haarhuis ligt goed bij de vrouwen

Onder Paul Haarhuis is het Fed Cup-team opgeleefd. Zaterdag en zondag kunnen Kiki Bertens, Arantxa Rus, Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek zelfs promotie naar Wereldgroep II afdwingen. Voor het eerst sinds 1999. En dat is vooral de verdienste van de coach, menen de speelsters.

"De sfeer is goed en daar heeft Paul een belangrijk aandeel in", vertelt Hogenkamp in Den Bosch, waar dit weekend op een indoorgravelbaan in de Maaspoort tegen Japan wordt gespeeld. Ook voor het eerst sinds 1999 is Oranje weer in eigen land te zien.

Hard trainen en gezelligheid

"Haarhuis zorgt voor een goede balans tussen hard trainen en gezelligheid", gaat Hogenkamp verder. Ze wordt aangevuld door kopvrouw Bertens: "Als de coach niet gezellig meedoet, wordt het een saaie bedoeling. We hebben het superleuk met elkaar."

Hogenkamp: "Hij heeft ook Davis Cup gespeeld, dus hij weet hoe het is om voor je land te spelen en om topsport te bedrijven. Hij is gewoon megafanatiek, dus dat heeft op ons allemaal een goede invloed."

Hogenkamp komt met nog een reden waarom Haarhuis, die in februari debuteerde als Fed Cup-captain en met Oranje meteen de play-offs voor Wereldgroep II bereikte, in korte tijd zo succesvol was: hij kan goed met vrouwen omgaan.

"Haarhuis héél gevoelig"

"In het begin zal het voor hem wel wennen zijn geweest om met dames te werken", aldus Hogenkamp. "Dat is denk ik voor elke man even wennen. Met dames moet je toch iets gevoeliger omgaan voordat er wat gebeurt." En met een knipoog: "Haarhuis is een héél gevoelige man."

Haarhuis kan er wel om lachen: "Nou, leuk compliment. Ik heb zelf een vrouw en een dochter thuis, dus ik heb er wel wat mee te maken. Maar het is wel nieuw voor me om een team op die manier te begeleiden, te coachen en te leiden. Daarin moet ik leren."

"Maar ik sta open voor alles. Ik denk dat dat belangrijk is. Dat ik niet denk: 'ik weet alles, we gaan het op mijn manier doen en anders niet'. De meiden mogen hun mening geven en misschien dat ze daarom weten dat ze serieus genomen worden."

"Nederland underdog"

Nederland neemt het op tegen Japan, dat niet beschikt over de ervaren Kimiko Date-Krumm, maar met Kurumi Nara (WTA-43), die onlangs in Rio de Janeiro een WTA-toernooi op gravel won, en Misaki Doi (WTA-99) nog wel twee speelsters in de tophonderd heeft. Dat kan Nederland niet zeggen.

"Als ik gewoon kijk naar onze speelsters en die van Japan, dan zijn we op papier duidelijk de underdog en zullen we het heel zwaar krijgen", weet Haarhuis. "Het wordt hopelijk een mooi weekend, waarin we met een hele goeie sfeer in een vol stadion de meiden weer op de kaart zetten in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl