NOS VoetbalAangepast

De Boer op zijn hoede voor PEC

Frank de Boer kan de eerste trainer worden die de nationale 'triple' wint: de landstitel, de KNVB-beker en de Johan Cruijff-schaal. Voor de kampioensschaal heeft Ajax nog één punt nodig, de minder prestigieuze Johan Cruijff-schaal is al binnen. Om de KNVB-beker strijdt Ajax zondag in De Kuip tegen PEC Zwolle.

De Amsterdammers hadden stiekem afgelopen zondag al gerekend op de landstitel, maar de zege van Feyenoord bij PSV gooide roet in het eten. Achteraf is de Ajax-trainer daar wel blij mee. "Nu beginnen we met gezonde spanning aan de bekerfinale tegen PEC Zwolle", aldus De Boer.

"Dubbel feest vieren"

"Natuurlijk willen we zo snel mogelijk kampioen worden. Maar als dat zondag tegen ADO was gelukt, dan waren we deze week een paar keer om drie uur met drank in onze mik naar bed gegaan", vervolgt De Boer. "Nu hopen we op 27 april na de wedstrijd tegen Heracles dubbel feest te kunnen vieren. Want de beker vieren we pas als we ook kampioen zijn geworden.''

De trainer verwacht een gretig Ajax in de bekerfinale: "En dat zal ook nodig zijn. Op tachtig procent kan je geen wedstrijd winnen. Dat zie je maar weer aan Bayern München de laatste weken. Die lopen net wat minder na het kampioensfeest. Dan verliezen zij zelfs wedstrijden.''

In de competitie heeft Ajax het twee keer erg lastig gehad tegen PEC Zwolle. Twee maanden geleden hield PEC de Amsterdammers thuis op 1-1, terwijl Ajax in het begin van het seizoen in de eigen Arena slechts nipt met 2-1 wist te winnen.

Gewaarschuwd mens

De Boer: "Ze zaten in het begin in een soort flow, ze spraken al een beetje over het kampioenschap in die tijd. We waren toen nog niet in de vorm waarin we op dit moment steken. Maar in de Arena was PEC bij vlagen de betere. En in Zwolle hebben ze de beste kansen gehad om te winnen. We zijn dus gewaarschuwd."

Voor Ajax-aanvoerder Niklas Moisander is de finale tegen PEC Zwolle extra bijzonder: van 2006 tot 2008 speelde hij bij het toenmalige FC Zwolle. "Die twee jaar zijn heel belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling. Daarom heeft Zwolle een mooi plekje in mijn hart. Maar ik wil de beker graag winnen en dan maakt het niet uit wie de tegenstander is."

Ajax staat zondag voor de 24ste keer in de bekerfinale. De Amsterdammers wonnen de beker achttien keer. PEC Zwolle stond twee keer in de finale, maar won nog nooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl