NOS NieuwsAangepast

Iraanse spaart moordenaar zoon

De strop hing al om zijn nek. Het zouden Balals laatste momenten zijn. Maar toen trad plotseling de moeder van de jongen die hij had vermoord naar voren. Tientallen toeschouwers op een plein in Iran zagen hoe zij hem in zijn gezicht sloeg en hem genade gaf voor de moord op haar zoon.

De Iraniër wiens leven werd gespaard, had zes jaar eerder op straat ruzie gekregen met de 18-jarige Abdollah Hosseinzadeh. Balal had hem geduwd en Abdollah deelde een schop uit. Daarna liep het uit de hand. Balal pakte een mes en stak Abdollah op straat dood, schrijft de Britse krant The Guardian.

Vergiffenis

In Iran is het gebruikelijk dat de familie van het slachtoffer een rol speelt bij de publieke executie van de dader. Familieleden mogen dan de stoel waarop de terdoodveroordeelde staat wegtrekken.

Ook de moeder van Abdollah had dat kunnen doen, maar zij besloot dus op het allerlaatste moment vergiffenis te schenken. Ook de vader van het slachtoffer had daar vrede mee; hij haalde de strop los. Een omhelzing tussen de twee huilende moeders volgde.

199 executies

Of Balal ook vrijkomt, is allerminst zeker. De familie van het slachtoffer kan de voltrekking van het doodvonnis voorkomen, maar heeft geen zeggenschap over een gevangenisstraf.

Volgens Amnesty International waren er alleen al dit jaar 199 executies in Iran. Vorig jaar was dat aantal officieel 369, maar volgens Amnesty komt 700 dichter in de buurt.

Mensenrechtenorganisaties zijn al jaren kritisch over de vele executies in Iran. Ook vanwege de manier waarop doodvonnissen worden voltrokken - publiekelijk, met vaak kinderen als toeschouwer - wordt Teheran veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl