Rutte voorziet geen oorlog Oekraïne

Premier Rutte verwacht niet dat de crisis over Oekraïne zal uitmonden in een militair conflict tussen Oost en West. "Als verstandige krachten en verstandige mensen verstandige handelingen verrichten, is het mogelijk het conflict te deëscaleren," zei hij na de ministerraad.

Hij noemde de situatie wel ernstig en zei dat ook landen in Oost-Europa zeer bezorgd zijn over de ontwikkelingen. "Daarom zet de NAVO ook militaire middelen in om de oostelijke bondgenoten te beschermen," voegde Rutte eraan toe.

Gisteren werd al bekend dat Nederland F-16-vliegtuigen, een marinefregat en een mijnenjager beschikbaar stelt.

Onrust

Volgens Rutte zijn er veel aanwijzingen dat Rusland nu betrokken is bij de onrust in Oekraïne. Poetin zei daar vandaag zelf over dat Rusland niet achter de onrust zit.

Rutte wees erop dat Poetin vandaag heeft toegegeven dat Russische militairen hebben geholpen op de Krim, terwijl hij dat eerst ontkende.

Minister Timmermans zei over dat laatste dat Poetin "zijn geloofwaardigheid geen dienst heeft bewezen." Volgens Timmermans lijken sommige operaties in het oosten van Oekraïne als twee druppels water op wat er op de Krim is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl