Brandweer: ouderen wonen onveilig

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de politie en het Instituut Fysieke Veiligheid zijn een onderzoek gestart naar de veiligheid van woningcomplexen waar veel ouderen wonen.

Aanleiding is de brand in een Rotterdamse flat afgelopen dinsdag, waarbij 13 ouderen met rookvergiftiging in het ziekenhuis werden opgenomen en 24 woningen zwaar beschadigd raakten.

Rolstoel

Volgens de brandweer gebeurt het steeds vaker dat relatief kleine brandjes tot grote schade leiden, mogelijk doordat de hulpverleners veel tijd kwijt zijn met het evacueren van de bewoners. Meestal gaat het om flats waar veel kwetsbare ouderen wonen met "minimale brandveiligheidsvoorzieningen".

Bij de brand in Rotterdam moesten veel mensen met een normale of een speciaal voor evacuaties ontworpen rolstoel naar buiten worden geholpen. Er zijn in totaal 200 hulpverleners ingezet bij de evacuatie en het blussen van de brand.

Thuis

De brandweer maakt zich zorgen omdat ouderen - mede door overheidsbeleid - worden aangemoedigd steeds langer thuis te blijven wonen.

Vaak wonen ze in normale flats, waar niet dezelfde brandveiligheidsvoorschriften gelden als in bijvoorbeeld een verzorgingshuis.

Eerder meldde de brandweer al dat het aantal oudere brandslachtoffers toeneemt. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen acht 65-plussers om het leven bij een brand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl