NOS NieuwsAangepast

Verlof naar vader bij dood moeder

Voortaan krijgt de vader het bevallingsverlof van de moeder, als zij bij de geboorte van hun kind overlijdt. Het kabinet wil er op die manier voor zorgen dat de baby in de eerste levensperiode kan rekenen op de zorg van een ouder.

Nu is het zo dat de moeder na de komst van een baby recht heeft op maximaal twaalf weken bevallingsverlof. Het plan om bij het overlijden van de moeder in elk geval tien weken over te dragen aan de vader, maakt onderdeel uit van een wetsvoorstel van minister Asscher om het opnemen van zorgverlof te vergemakkelijken.

Drama

Asscher vertelde na afloop van de ministerraad dat hij begin dit jaar een vader had ontmoet die zijn partner bij de bevalling had verloren. Volgens hem was dat des te meer een drama, "omdat niemand iets voor hem kon doen".

Het gaat maar om 25 gevallen per jaar, zegt de minister. Maar dat betekent niet dat er niks voor geregeld moet worden. "We willen, denk ik, allemaal dat zo'n vader een aantal weken relatief onbezorgd voor zijn kind kan zorgen."

Kraamverlof

Andere onderdelen van de wetswijziging heeft Asscher al eerder bekendgemaakt. Zo wordt het kraamverlof van de vader van een pasgeborene uitgebreid van twee tot vijf dagen. De drie extra dagen zijn onbetaald.

Ook krijgen mensen die voor een zieke vriend of bekende willen zorgen, recht op langdurig onbetaald zorgverlof. Dat geldt nu alleen voor mensen met een ziek gezinslid of een zieke ouder en alleen bij levensbedreigende ziekten.

Ziek melden

Het kabinet wil door de wetswijziging voorkomen dat mensen zich ziek melden of hun baan opzeggen, omdat zij werk en zorg niet meer kunnen combineren.

Met name vrouwen zouden volgens het kabinet hun economische zelfstandigheid nog regelmatig opgeven als zij mantelzorger worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl