NOS NieuwsAangepast

Klachten over dumpen huurhuizen

De Vereniging Eigen Huis heeft in een maand tijd 350 meldingen gekregen over woningcorporaties die oude huurhuizen goedkoop aanbieden. Die korting kan oplopen tot bijna de helft van de marktwaarde en is bedoeld om de kas van corporaties die krap zitten te spekken.

Mensen die een huis in dezelfde buurt proberen te verkopen, klagen dat dat niet lukt tegen de normale marktwaarde. Zij moeten nu concurreren met de corporaties. De opbrengst kan dan fors lager liggen dan verwacht, waardoor ze in financiële problemen kunnen komen. Ze blijven bijvoorbeeld met een restschuld zitten.

Starters op de woningmarkt of huurders die nu voordelig hun eigen huis kunnen kopen, zijn juist blij met de korting.

Nieuwe regels

Op 1 oktober 2013 zijn de regels voor corporaties versoepeld. Daardoor kunnen ze huurwoningen verkopen met een korting van 25 procent van de marktwaarde. In sommige gevallen kan die korting oplopen tot vijftig procent.

De Vereniging Eigen Huis peilt tot 1 juni de ervaringen van mensen die sinds oktober een voormalige huurwoning hebben gekocht of daarmee bezig zijn en mensen die met de corporaties moeten concurreren.

In de gemeenten Zuidplas, Delft, Amsterdam en Eindhoven worden relatief veel sociale huurwoningen verkocht. Vorig jaar was dat ongeveer 30 procent van het aantal verkochte woningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl