Al 50 jaar vrienden, nu 12 vermisten

"We spraken een keer in de drie maanden af. Toen we elkaar de laatste keer zagen, stelde iemand voor om onze 60ste verjaardagen te vieren met een bootreis naar Jeju."

Toen Kim 's ochtends in zijn cabine wakker werd, hadden zijn vrienden lippenstift op zijn gezicht gesmeerd en figuren op zijn armen getekend. Hij moest erom lachen en waste zijn gezicht. "We wilden plezier maken met wat vrienden, grappen uithalen zoals we vroeger deden."

De Zuid-Koreaanse Kim Jeong-keun is een van de overlevenden van de scheepsramp voor de zuidwestkust van Zuid-Korea van gisteren. Samen met zeventien oud-klasgenoten van de basisschool zat Kim op de veerboot: vijf van hen, inclusief Kim zelf, zijn gered, de overige twaalf worden nog vermist.

Goede vrienden

Een paar uur nadat Kim wakker werd, moesten zijn vrienden en hij vechten voor hun leven toen het schip slagzij maakte. Kim werd gered en ligt nu met een gebroken rib in een ziekenhuis in de stad Mopko.

Kim zegt vooral twee vrienden van de groep te missen. "Beide mannen hadden weinig geld, maar doneerden alles wat ze konden missen." Ook waren ze actief als vrijwilligers. "Mensen in nood konden altijd op hun steun rekenen", aldus Kim. Zijn twee goede vrienden worden nog vermist.

Technisch mankement

Het schip is gekapseisd en gezonken, de oorzaak hiervan is nog onduidelijk. Overlevenden hebben geen obstakels gezien, ze denken daarom dat de ramp veroorzaakt is door een technisch mankement.

Passagiers en nabestaanden zijn woedend op de kapitein, omdat passagiers niet van de boot mochten gaan. Pas toen hij bevel gaf tot evacuatie, konden mensen vluchten. Voor veel mensen is dit waarschijnlijk te laat geweest. Zelf zou de kapitein als een van de eersten het schip hebben verlaten.

Tot nu toe zijn er negen lichamen geborgen, 287 passagiers worden nog vermist. Onder de vermisten zouden vooral scholieren zijn, ze waren op schoolreis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl