Megastaking sportschoenenmakers

Bij de grootste sportschoenenfabrikant ter wereld, in de Chinese stad Dongguan, hebben tienduizenden mensen het werk neergelegd. Het is een van de grootste stakingen ooit bij een privaat Chinees bedrijf. De fabriek maakt schoenen voor onder meer Adidas, Reebok, Nike, Asics, New Balance en Timberland.

De werknemers eisen betere sociale voorzieningen, inclusief pensioenregelingen, vergoedingen voor verblijfskosten en maaltijden. De staking begon begin deze maand en volgens een vakbond hebben inmiddels 30.000 werknemers zich aangesloten. Andere bronnen melden zelfs 50.000 stakers.

Miljoenen sportschoenen

In China ontstaan rond grote fabrieken soms hele steden, waar werknemers in complexen zijn ondergebracht en de nacht doorbrengen in slaapzalen. In Dongguan, bij Hongkong, heeft het Taiwanese bedrijf Yu Yuen Industrial een complex met tien fabrieken.

Yu Yuen heeft ook fabrieken in Indonesië, Vietnam, Mexico en de VS. Elke maand worden er meer dan twintig miljoen paar schoenen gemaakt.

Concurrentie

Correspondent Marieke de Vries zegt dat er geregeld stakingen zijn in China, maar de omvang van deze is uitzonderlijk. "De stakingen zijn een teken dat het slechter gaat met de Chinese economie. Minimumlonen zijn wel omhoog gegaan, maar als gevolg daarvan vertrekken veel bedrijven naar landen waar de lonen nog lager liggen, zoals Cambodja, Thailand en ook Indonesië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl