NOS NieuwsAangepast

Bijzondere munten bij 'heropgraving'

Slechts zelden worden munten uit het begin van de Middeleeuwen opgegraven. De vreugde was dan ook groot toen archeologen in Utrecht gouden en zilveren geldstukken uit het einde van de zevende eeuw aantroffen.

"Het is de bijzonderste muntencollectie uit die periode die ooit is gevonden", zegt stadsarcheoloog Herre Wynia. "Het is al uniek als je er daar één van vindt, maar dit zijn er 44."

Metaaldetectoren

De vondst werd gedaan bij opgravingen onder het Domplein. Eerder werden daar skeletten, een grafsteen en delen van een Romeinse weg gevonden.

Wynia: "We kunnen de munten daarom plaatsen in een archeologische context. Zo weten we ineens veel meer over de geschiedenis van het Domplein."

"In feite was het een heropgraving, zegt Wynia. "In 1949 heeft een archeoloog sommige munten ook al eens opgediept, maar toen waren er nog geen metaaldetectoren. Nu wij die wel hebben, kwamen we erachter dat het zo veel munten zijn."

Getoond

De opgravingen hebben te maken met de komst van 'Dom Down Under', een expositie over 2000 jaar geschiedenis die onder het plein komt.

Tot die tijd zijn de munten te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Morgen worden ze daar voor het eerst getoond. Vanaf begin juli ligt het middeleeuwse geld tijdelijk in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl