NOS NieuwsAangepast

Rechter: motorshow Helmond mag

De gemeente Helmond mag de paasshow van motorwinkel DCA Motorcycles niet verbieden uit angst voor rivaliserende motorclubs. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch besloten.

De burgemeester had de show verboden na een negatief advies van de politie. Die zegt dat er een risico is op een gewelddadig treffen van motorbendes, omdat grotere motorevenementen in de buurt ook niet doorgaan op last van de politie. De show in Helmond zou een "aanzuigende werking" hebben.

Volgens de rechter is die vrees niet genoeg reden om de paasshow af te gelasten. Bovendien gaat het volgens de rechter om een klein evenement met een beperkt aantal bezoekers. Als de gemeente alsnog een verbod wil, dan moet de burgemeester dat duidelijker motiveren.

Valkenswaard

De rechter besloot vandaag ook dat de organisatie van een Harleydag in Valkenswaard geen vergunning krijgt voor dat evenement. Ook daar heeft de burgemeester om een verbod gevraagd vanwege de angst voor een confrontatie tussen motorclubs.

Hier ziet de rechter wel voldoende redenen voor een verbod. Een motivatie van dat vonnis volgt volgende week pas.

Afgelast

De afgelopen weken zijn verschillende motorevenementen afgelast na een negatief advies van de politie.

Zo gingen een Harley Davidson-dag in Aarle-Rixtel en een motordag in Veldhoven niet door. Aanleiding voor het verbod zijn de toegenomen spanningen tussen motorclubs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl