Wim Kok commissaris bij Chinese bank

Hij is het al een half jaar, maar het is nu pas bekend. Wim Kok is commissaris bij één van de grootste banken van China, de beursgenoteerde China Construction Bank. De bank is groter dan ING en ABN Amro samen.

De voormalig PvdA-leider, minister van Financiën en premier is gevraagd voor de post omdat hij ruime ervaring heeft in de politiek en het internationale bedrijfsleven. Kok (75) was commissaris bij ING, Shell, KLM en PostNL, maar heeft die functies neergelegd.

De stap is opmerkelijk, zegt economieredacteur André Meinema. "De overstap naar ING, een bank en beeld van het grootkapitaal, viel de partij-achterban destijds al zwaar, temeer daar hij weinig of niks voor elkaar kreeg om de topbeloningen en bonussen aan te pakken. En nu weer een bank en dan nog wel in China."

Twitter

Op Twitter gonst het van reacties. "China onderdrukt minderheden en executeert." "Ouwe rooie graaier." En "gebrek aan zelfreflectie bij de heren".

"De leeftijd hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn, maar 75 jaar en toezicht houden op een bank in China, en minstens zes keer per jaar op en neer naar China is natuurlijk wel een flinke opgave." aldus Meinema.

Kok is de tweede Nederlander in de top van een Chinese bank. Oud-DNB-president Nout Welink is sinds oktober 2012 commissaris bij de Bank of China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl