"Krim geannexeerd vanwege NAVO"

Een van de redenen voor Rusland om het Oekraïense schiereiland de Krim in te lijven, was de toenemende aanwezigheid van de NAVO in Oost-Europa. Dat zei president Poetin tijdens een tv-show.

"Als een militair bondgenootschap richting onze grens trekt, leidt dat tot bezorgdheid en vragen", zei Poetin. "Daar moesten we op reageren." Hij gaf in de uitzending voor het eerst toe dat Rusland militairen op de Krim heeft ingezet.

Noodzakelijk

Poetin suggereerde dat de Krim, waar de Russische Zwarte Zee-vloot ligt, beschermd moest wordt voordat de NAVO Oekraïne "naar binnen zou slepen".

"Als we niets hadden gedaan, was Oekraïne op een gegeven moment onderdeel geworden van de NAVO", zei hij. "Dan hadden ze kunnen zeggen dat ze niets meer met ons te maken willen hebben."

IJzeren Gordijn

De spanning in de regio nam de afgelopen tijd toe. Gisteren zei NAVO-chef Rasmussen dat de verdediging in Oost-Europese landen wordt versterkt vanwege de Russische dreiging in Oekraïne.

Poetin zei dat mensen niet hoeven te vrezen dat Rusland komt met een nieuw IJzeren Gordijn. Zo werd de grens tussen West-Europa en het voormalige communistische Oostblok, met landen als de DDR en Hongarije, genoemd. "We zullen het land en de maatschappij niet afsluiten van de buitenwereld", zei hij.

Transnistrië

Poetin liet zich ook uit over de wens van de bevolking van Transnistrië, een afvallige regio in Moldavië. Inwoners willen graag aansluiting bij Rusland. Volgens Poetin moeten zij de mogelijkheid krijgen om over de toekomst van de regio te beslissen.

De regio heeft volgens Poetin het recht om over zijn eigen lot te beschikken. Door de aansluiting van de Krim bij Rusland hebben de autoriteiten opnieuw de hoop gekregen dat ze zich kunnen aansluiten bij de Russen.

Transnistrië streeft onafhankelijkheid na en wil uiteindelijk onderdeel van Rusland worden. In 2006 koos de bevolking daar al voor in een referendum, maar westerse landen en Moldavië zagen deze volksraadpleging als illegaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl