Bouteflika koerst af op winst

Algerijnen bepalen vandaag of hun president, Abdelaziz Bouteflika, voor eens nog eens vijf jaar aan de macht blijft. Die kans is groot: de 77-jarige Bouteflika is de gedoodverfde winnaar van de presidentsverkiezingen.

Bouteflika, die vorig jaar een beroerte kreeg en sindsdien nauwelijks nog is gezien, is al vijftien jaar aan de macht. Het land wordt streng geleid, protest is verboden. Een aantal oppositiepartijen boycot de verkiezingen omdat de stembusgang volgens hen niet eerlijk zal verlopen.

Correspondent Sander van Hoorn zegt dat het vrijwel zeker is dat Bouteflika vandaag wint, zeker bij een lage opkomst. Hij wijst erop dat Bouteflika nog veel krediet heeft omdat hij eind vorige eeuw stabiliteit bracht na een burgeroorlog, waarin de regering uiteindelijk gewapende islamitische groeperingen versloeg. Er kwamen meer dan honderdduizend mensen om.

Veel Algerijnen verkiezen stabiliteit boven politieke hervormingen, zegt Van Hoorn. "Algerijnen kijken ook naar televisie. Ze zien wat er in de regio gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl