NOS NieuwsAangepast

"Lavrov naar overleg Genève"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov doet vandaag in Genève mee aan het topoverleg over de crisis in Oekraïne. Dat meldt het persbureau RIA Novosti op basis van een bron binnen de Russische delegatie. De komst van Lavrov was onzeker.

De minister zei dinsdag dat hij niet naar Genève zou gaan als de situatie in Oekraïne uit de hand zou lopen. Hij reageerde daarmee op de aankondiging van de Oekraïense interim-president Toertsjinov om het leger in te zetten tegen pro-Russische activisten. Deze militaire acties mislukten.

"Je kunt geen tanks op je eigen volk afsturen en tegelijkertijd gesprekken voeren. Als er geweld wordt gebruikt in Zuidoost-Oekraïne is de kans klein dat de gesprekken in Genève nog doorgaan", zei Lavrov.

Geen oplossing verwacht

Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Oekraïne komen naar Zwitserland. Buitenlandcoördinator Ashton vertegenwoordigt de Europese Unie.

Waarnemers zijn het erover eens dat het een belangrijke dag is voor Oekraïne, maar verwachten niet dat er in Genève een oplossing wordt gevonden.

Ook de verwachtingen van minister Timmermans zijn niet hooggespannen. "Het zou al een doorbraak zijn als het gesprek überhaupt plaatsvindt." De minister hoopt wel dat de partijen inderdaad met elkaar om de tafel komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl