"Moskou bepaalt uitkomst Genève"

Het is een belangrijke dag voor Oekraïne. Vandaag komen Rusland, Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten in Genève samen om te praten over Oost-Oekraïne.

Maar daar zal de oplossing voor het conflict niet worden gevonden, zegt hoogleraar Internationale Betrekkingen Bertjan Verbeek van de Radboud Universiteit in het Radio 1 Journaal: "De antwoorden voor Genève liggen vandaag in Moskou."

De Nijmeegse hoogleraar denkt dat het overleg in Genève te laat komt. "Het overleg loopt achter de ontwikkelingen aan. Maar het geweld nu in Oekraïne heeft ook te maken met het overleg. De afgelopen dagen heeft de Oekraïense regering met militair ingrijpen geprobeerd om haar machtspositie te versterken voor dit overleg. Dat lijkt niet gelukt. Oekraïne heeft daarom een zwakkere positie in de gesprekken."

'Niet veel tijd'

Voor de bijeenkomst is zo'n drie uur de tijd, na de lunch in een hotel. "Dat is niet veel tijd om te praten over zo'n ingewikkelde situatie. Als we ervan uitgaan dat Rusland een Krim-scenario wil in het oosten van Oekraïne, dan hebben de Russen er baat bij dat er tijd wordt gerekt voordat er over de-escalerende maatregelen wordt gesproken. Want hoe meer onrust er is, hoe sneller Oost-Oekraïne meer autonomie krijgt van de Oekraïense regering."

Volgens Verbeek weten de Russen dat de VS strengere sancties wil opleggen dan de EU. "Rusland weet dat de VS en de EU Oekraïne niet militair steunen als puntje bij paaltje komt en dat ze verdeeld zijn over de sancties. Ook binnen de Unie is er verdeeldheid, omdat sancties ook schadelijk kunnen zijn voor lidstaten." Ze zullen proberen dat uit te buiten volgens de hoogleraar.

'Poetin-show'

Vandaag is de jaarlijkse show waarin de Russische president Poetin vragen van het volk beantwoord. Verbeek denkt dat vooral daar wordt bepaald wat Rusland gaat doen.

"Daar zet Poetin zijn lijn uiteen aan het volk. En dat kan een lijn van escalatie of van de-escalatie zijn. Dat zal van grotere betekenis zijn dan de gesprekken in Genève, helaas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl