NOS NieuwsAangepast

Dekkingsgraad pensioenen op peil

De dekkingsgraad van de twee grootste pensioenfondsen is in het eerste kwartaal stabiel gebleven en staat nog steeds boven de minimaal vereiste grens. "Maar het is nog echt te vroeg om al na te gaan denken over het verhogen van de pensioenen", zegt voorzitter Henk Brouwer van het ambtenarenpensioenfonds ABP. "Daarover besluiten we pas eind van het jaar."

De dekkingsgraad, waarmee wordt uitgedrukt of de pensioenen nu en in de toekomst zonder problemen betaald kunnen worden, staat bij het ABP op 106,1 procent en pensioenfonds Zorg en Welzijn op 109 procent. De minimum vereiste is 105 procent.

Schommelen

De dekkingsgraad heeft in het eerste kwartaal wat geschommeld, zegt het ABP. Dat kwam doordat beurzen en financiële markten onrustig op en neer bewogen. Maar per saldo is het resultaat iets beter dan in het laatst kwartaal van vorig jaar.

Er is geen sprake meer van een dekkingstekort, maar nog wel van een reservetekort om tegenvallers en verliezen bij beleggingen op te vangen. Die zou voor ABP op 124 procent moeten liggen.

Het vermogen van het ABP met 2,8 miljoen deelnemers is in het eerste kwartaal gestegen met 9 miljard euro tot 309 miljard euro. Zorg en Welzijn heeft een belegd vermogen van 142,8 miljard euro en telt 2,6 miljoen deelnemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl